Al 25 jaar de fietsspecialist in de gemeente Het Hogeland
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Lease-fiets van de zaak

Lease jouw fiets met belastingvoordeel.


Hele generaties zijn ermee opgegroeid. Begin 2020 voerde de overheid een nieuwe leasefietsregeling in om meer mensen op de fiets te krijgen. Dat betekent dat je nu zakelijk een fiets van de zaak kan leasen, inclusief een belastingvoordeel, waarbij je een optie hebt om de fiets over te nemen aan het einde van de looptijd. Of jij nu een elektrische fiets, bakfiets, speed pedelec of mountainbike wilt rijden: je je mag kiezen uit alle types, merken en modellen fietsen. Het fietsplan werkt eenvoudig. Jouw werkgever besluit de fiets van de zaak in de vorm van een leasefiets te faciliteren. Nadat de werkgever is aangesloten, kan jij als werknemer via jouw lokale dealer jouw droomfiets leasen voor een vast maandbedrag. Je hoeft dus niet in één keer een groot aankoopbedrag neer te leggen. Klinkt goed, toch? 

Hoe werkt een leasefiets van de zaak?

Het fietsplan werkt als volgt: jouw werkgever faciliteert deze fiets van de zaak waardoor jij als werknemer een fiets kan leasen. Je bent niet gebonden tot één type fiets of model, je mag als werknemer kiezen uit alle merken, types en modellen fietsen.

Als je besluit een leasefiets te nemen, ga je voor 36 maanden een leasecontract aan. Je betaalt een vast maandbedrag, bestaande uit de leasekosten, service, verzekering en onderhoud én 7% bijtelling. Dit wordt berekend op basis van de nieuwkoopprijs van de door jou uitgekozen fiets. Het gebeurt soms dat jouw werkgever een (gedeeltelijke) bijdrage wil doen, zodat jouw fietsleasekosten lager uitvallen. De afgesproken leasekosten worden maandelijks van jouw brutoloon afgetrokken (dit wordt ook wel de cafetariaregeling genoemd). Doordat het van je bruto loon wordt afgetrokken, resulteert dit in tot wel 35% fiscaal voordeel. Dit is inclusief de overname van fiets aan het einde van de looptijd. De fiets kan je namelijk na 36 maanden voor circa 20% van de nieuwkoopprijs overnemen. Je kan ook een fiets leasen als je deze combineert met een een reiskostenvergoeding, OV-kaart of een leaseauto.

 

Voordelen van het fietsplan

Eén van de voordelen van het fietsplan is dat je de hoge aanschafprijs niet plots volledig hoeft te betalen. Je betaalt het bedrag verspreid, tegen een vast maandbedrag zonder verrassingen. Het leasebedrag wordt van van je bruto loon afgetrokken, waardoor de kosten tot 35% goedkoper uitvallen als je het vergelijkt met een privé aankoop. Aan het einde van de 36 maanden looptijd mag je de fiets voor circa 20% van het oorspronkelijke aankoopbedrag overnemen. Bovendien mag je de bruto leasekosten van je bruto salaris aftrekken.

Voor jouw werkgever is het ook prettig: deze fietsregeling valt namelijk buiten de werkkostenregeling (WKR). De WKR is een wettelijk vastgesteld limiet dat de werkgever aan extra's voor werknemers mag uitgeven. Alles wat er buiten de WKR wordt uitgegeven, moet extra belasting over betaald worden. Voor het fietsleaseplan geldt dit echter niet. Dat betekent dat de werkgever dit kosteloos kan aanbieden en voor alle werknemers kan faciliteren zonder tegen WKR limieten aan te lopen.

Wat ook prettig is, is dat service, onderhoud en verzekering erbij in zitten begrepen. Zo rijd je echt zorgeloos rond om jouw fiets. Je hoeft dus drie jaar lang niets hoeft uit te geven aan onderhoud en je bent bovendien allrisk verzekerd. Je kan er uiteraard voor kiezen om dit niet af te nemen, maar ter illustratie: een onderdeel zoals een nieuwe batterij voor een elektrische fiets kan al snel honderden euro's kosten. Het is daarom gebruikelijk dat het wel wordt afgenomen.

Zie jij jezelf al die ellendige file voorbij fietsen? We hoeven je vast niet te overtuigen: met de fiets beweeg je meer, het is gezond én beter voor het milieu. Uit ons onderzoek in augustus 2021 blijkt dat werknemers die een leasefiets afnemen, gemiddeld 3 keer meer per week naar werk fietsen. Privé fietst deze groep zelfs 4 keer meer. Ideaal, zeker als je beseft dat een elektrische fiets of speed pedelec ook tot de lease opties behoren. Zo kan je, ook als je wat verder van werk woont, makkelijker met de fiets naar werk.

 

TIP JOUW WERKGEVER

Wil je gebruik maken van deze regeling, maar faciliteert jouw werkgever deze mogelijkheid niet. Wijs dan de werkgever op deze pagina.
Wil je graag dat wij contact opnemen met jouw werkgever voor een orienterend gesprek, klik dan hier.

 

Een korte samenvatting

De maandelijkse kosten voor je fiets bestaan uit grofweg 3 delen:

  • De leasekosten van de leasefiets (Tip! Je kan ook bepaalde accessoires mee leasen, zolang ze maar aan je fiets vast zitten)
  • Het servicepakket waar onderhoud, reparatie en pechhulp bij zit inbegrepen
  • Het verzekeringspakket

Er is door de overheid 7% bijtelling vastgesteld op de fiets van de zaak: dit wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de uitgekozen fiets. Soms besluit je werkgever bij te dragen. Hierbij geldt: hoe hoger de werkgeversbijdrage, hoe lager het lease maandbedrag voor de werknemer.

De werkgever betaalt maandelijks het leasebedrag (leaseprijs + het service, onderhoud en verzekeringspakket) aan de leasemaatschappij. Dit bedrag wordt door de werkgever ingehouden op jouw bruto maandsalaris;

Na het aftrekken van het leasebedrag hou je het nieuwe brutoloon over waarover je belasting moet betalen. Je draagt relatief gezien minder belasting af waardoor je een fiscaal voordeel geniet;

De bijtelling wordt er hier weer van afgetrokken. Je hebt immers al belasting over de bijtelling betaald voor service, verzekering en inclusief bijtelling;

Lietmeijer Tweewielers aangesloten bij Lease-a-Bike

Lease a Bike is een innovatieve fietslease-oplossing die het mogelijk maakt om op een betaalbare manier een fiets te leasen voor zowel zakelijk als privégebruik. In plaats van een fiets direct te kopen, betalen gebruikers een vast maandbedrag voor het gebruik van de fiets, inclusief onderhoud en verzekering.
Lease a Bike richt zich voornamelijk op werkgevers en werknemers, waarbij de fiets wordt aangeboden als een aantrekkelijk secundair arbeidsvoorwaarde of als een duurzaam mobiliteitsalternatief.

 

Voordelen van Lease a Bike

Financieel voordelig:
Dankzij de fietslease-regeling (met fiscaal voordeel voor werknemers) kunnen werknemers een fiets leasen tegen een relatief laag bedrag.

Duurzaam en gezond alternatief:
Fietslease stimuleert het gebruik van fietsen voor woon-werkverkeer, wat goed is voor zowel het milieu als de gezondheid.

Geen zorgen om onderhoud:
In het leasecontract zijn vaak onderhoud en reparaties inbegrepen, waardoor de fiets altijd in goede staat blijft zonder onverwachte kosten.

Flexibiliteit:
Er zijn verschillende typen fietsen beschikbaar, van e-bikes en stadsfietsen tot racefietsen, waardoor er voor iedere werknemer iets is wat bij hen past.

 

 

Hoe werkt het?

Werkgevers kunnen een leaseprogramma aanbieden aan hun werknemers, waarbij Lease a Bike fungeert als tussenpersoon. De werknemer kiest een fiets bij een deelnemende fietsenwinkel, en de maandelijkse leasekosten worden door de werkgever ingehouden op het brutoloon van de werknemer. Aan het einde van de leasetermijn (meestal 36 maanden) kan de werknemer de fiets vaak tegen een voordelig restbedrag overnemen.

Lease a Bike biedt hiermee een flexibele, toegankelijke manier voor mensen om dagelijks gebruik te maken van een fiets zonder de volledige aanschafkosten te dragen, wat bijdraagt aan een duurzamer mobiliteitssysteem.

Klik hier voor meer uitleg over de calculator

Goed om te weten 

Het leasecontract staat op naam van de werkgever. Daarom is er geen BKR-registratie