De historie van Batavus

Vakmanschap sinds 1904

Windmolens, tulpen, dijken, files. Typisch Nederlands. Net als fietsen. Sinds mensenheugenis is de fiets niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Dat levert een rijke geschiedenis op, waarin Batavus een hoofdrol speelt.

De wieg van Batavus staat in Heerenveen. Andries Gaastra opent er op 15 september 1904 zijn winkel in uurwerken en naaimachines. Twee jaar later staan de eerste fietsen in zijn zaak, met paard en wagen aangevoerd vanuit Duitsland.

Vanaf de jaren ‘50 (van de vorige eeuw) ontstaat er een brede behoefte aan de fiets. Iedereen wil er een. Batavus investeert in de modernste fietsfabriek ter wereld. Op 19 september 1956 vieren de directie en 350 medewerkers de officiële opening. Typisch Batavus. Altijd bovenop de tijdgeest. Toen en vandaag. Inmiddels zijn we miljoenen kwaliteitsfietsen en heel veel onderscheidingen, innovaties en sportieve prestaties verder. Fietsen van gisteren, fietsen van morgen. Altijd Batavus.

Bekijk hieronder de geschiedenis van Batavus in meer detail.

Het bedrijf

Batavus is al meer dan honderd jaar één van de grootste Nederlandse fietsfabrikanten met een passie voor het ontwikkelen en produceren van kwaliteitsfietsen voor een breed en internationaal publiek.

Merkbelofte

Nederland is en blijft een fietsland. Ook internationaal zien we dat fietsen groeit in populariteit. De komende jaren wordt de fiets vaker gebruikt door de (veranderende) mobiliteitsbehoefte en de wens om meer te bewegen en te recreëren.

Daarom Batavus

Elke dag steken wij met hart en ziel aandacht en liefde in de ontwikkeling van onze fietsen. Om jou van zorgeloos fietsplezier, optimaal comfort en veiligheid te kunnen voorzien, kijken we kritisch naar onszelf en vragen we externe specialisten om feedback. Zodat we continu de hoogst haalbare kwaliteit kunnen leveren.

Batavus en de maatschappij

Fietsen? Goed voor je conditie, gezondheid én het milieu. Als de natuur je aan het hart gaat, heb je een extra reden om te kiezen voor Batavus.

Innovaties en Design

Batavus innoveert continu. Denk aan de verende voorvork en zadelpen of de e-bike met onzichtbare accu. En meest recent: de Batavus Aerflow componenten.