Het bod van Pon Holding op fietsenreus Accell in Heerenveen verraste iedereen. Het moederbedrijf van Batavus en Sparta kreeg vleugels op de beurs.
‘We houden alle opties open’, benadrukt topman René Takens van de Accell Group. Mocht het beursgenoteerde concern uit Heerenveen ingaan op het vrijblijvende bod van de Pon Holding, dan ontstaat de grootste fietsfabrikant ter wereld. Alleen dat idee al deed het aandeel Accell gisteren op de AEX omhoog schieten.
In Heerenveen stonden de zeshonderd werknemers van de Accell-dochters Batavus, Koga en Sparta gisterochtend met hun oren te klapperen. Hun bazen vergaderden al drie en een halve week in het diepste geheim over een mogelijke verkoop. ,,In maart ontvingen wij een brief van de Pon Holding en die zijn we gaan lezen’’, vertelt Takens. ,,We werden uitgenodigd om te bespreken wat de ideeën waren.’’
Het familiebedrijf Pon, een con-glomeraat van tachtig bedrijven, blijkt bereid te zijn om 32,72 euro per aandeel Accell in cash te betalen. De totale overnameprijs komt uit op ongeveer 846 miljoen euro. Het genereuze bod komt op een curieus moment: Takens is aan zijn laatste maand bij Accell bezig. Hij had dan ook liever gezwegen, maar iemand was hem voor.
Zorgen
Op basis van anonieme bronnen uit de financiële wereld meldde De Telegraaf gisterochtend plotseling over de flirt tussen Pon en Accell. Zo’n lek naar de media is een geijkte methode om onderhandelingen een zetje te geven. Als beursgenoteerde onderneming kon Accell niet anders dan het gevoelige nieuws bevestigen. Takens verwacht dat het besluit over niet of wel verkopen binnen enkele weken valt.
Vakbond FNV reageert bezorgd. ,,Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid’’, zegt FNV-bestuurder Johan Voornhout. De vakbondsman zegt dat Pon bij zijn Gazelle-fabriek in Dieren een complete productielijn uitbesteed aan detacheerder Otto Work Force.
- Vakbond FNV bezorgd over positie van werknemers
,,Zij vallen daardoor niet onder de metaal-cao die geldt in de fietsenbranche’’, aldus Voornhout. ,,Er werken daar allemaal Polen en Roemenen. Je kunt er moeilijk een vinger achter krijgen, maar als Pon hetzelfde gaat doen met de inrichting bij Sparta en Batavus, dan is dat geen goed nieuws.’’ FNV’er Anne van Dijk reist dan ook zeer binnenkort af naar de Accell-fabrieken in Heerenveen, om met werknemers aan tafel te gaan. ,,Wij willen in geen geval dat er gedwongen ontslagen vallen of dat er sprake zal zijn van een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.’’
Accell-topman Takens snapt de vakbondszorgen niet. ,,Ik heb geen idee waarover je zorgen zou moeten maken. Er wordt behoorlijk geïnvesteerd in de beide bedrijven. Dat doe je om geld te verdienen, niet om geld te verliezen. Er is geen sprake van dat de arbeidsomstandigheden zullen verslechteren.’’ Minister Henk Kamp van Economische Zaken toonde zich op Radio 1 aanmerkelijk positiever over de fusieplannen.
Powerhouse
,,Er komt een echt powerhouse te staan, zeker op het gebied van e-bikes”, zegt beursanalist Frank Claassen van zakenbank Degroof Petercam. Zijn collega Joost van Beek van Theodoor Gilissen wijst er op dat een fietsenfusie de Nederlandse fabrieken sterker maakt tegenover de groeiende concurrentie uit Azië. Er zijn nog wel enkele hobbels te nemen. ,,Ik denk dat door deze stap wel wat wenkbrauwen omhoog gaan bij de Autoriteit Cosument en Markt”, waarschuwt Claassen.
- Accell-topman Takens is in een dag negen ton rijker geworden
Ook de aandeelhouders van Accell (verzekeraar ASR en de familie Van Beuningen) moeten er wat van vinden. ,,We zijn uiteraard blij met de aandelensprong’’, zegt fondsmanager Jan-Jaap Bongers die voor het investeringsvehicle Darlin van de Van Beuningens 10 tot 15 procent van de Accell-aandelen beheert. Bij het sluiten van de AEX was het aandeel bijna 20 procent in waarde gestegen. Mocht de deal met Pon doorgaan, dan wacht er een nog hogere winst. De overnamekandidaat biedt immers een plus van 23 procent.
Officieel vertrekt René Takens op 25 april bij Accell. Misschien dat hij door de overnameperikelen gedwongen wordt iets langer te blijven. Het aantrekkelijke aanbod van Pon zal hij in ieder geval niet als vervelend hebben ervaren. Volgens het jaarverslag van Accell over 2016 bezit de scheidend bestuurder ruim 119.000 aandelen. Daarbij heeft hij ook nog 38.300 opties in portefeuille. Mocht de koop daadwerkelijk worden gesloten, dan is Takens in een klap ruim 900.000 euro rijker. ,,Maar het gaat hier niet over mijn positie.’’