Al 25 jaar de fietsspecialist in de gemeente Het Hogeland
Lietmeijer Tweewielers
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
Dat we in Nederland massaal en steeds vaker fietsen is natuurlijk hartstikke fijn en gezond.

Het hart van je e-bike aan de stekker


Nederland is een fietsland en daar is geen woord van gelogen. De e-bike die de markt de laatste jaren domineert, geeft deze mooie ontwikkeling een flinke duw in de rug. Jong en oud geniet ervan. En met de zomer voor de deur en de stijgende voorjaarstemperatuur, pakken we de fiets nog vaker.

Het hart van de e-bike is de accu. Waar vaker fietsen (en de auto laten staan) een super groene manier is van reizen, is de accu zelf allesbehalve groen. De productie ervan kost heel veel energie, net als het opladen ervan slurpt en de afvalstoffen van een afgeschreven accu zijn bepaald niet mis. Bovendien, het recyclen van een accu is zo eenvoudig nog niet.

Niet te snel weggooien

Het goede nieuws is dat een ‘kapotte’ accu vaak eenvoudig gerepareerd kan worden. Soms is een reset of een software-update al voldoende. En anders kunnen kapotte energiecellen eenvoudig vervangen worden. In de accu zelf zit lithium, een grondstof die eenvoudig hergebruikt kan worden. Alleen dat is al een goede reden om de ‘kapotte’ accu niet zomaar weg te gooien. In dat geval lever je de accu gewoon in bij bijvoorbeeld je dealer of op een plek waar oude elektronische voorwerpen gerecycled worden.

Voordat je accu het begeeft, heb je hem waarschijnlijk veel gebruikt. Bij het gebruik van de accu valt ook de nodige winst te behalen. Ga er dus altijd verstandig en slim mee om. Dat is duurzaam want het verlengt de levensduur.

Tips!

  • Gebruik je de ebike niet of niet vaak? Laad dan toch je accu één keer maand op. Een accu ontlaadt namelijk automatisch en loopt dus gewoon langzaam leeg. Belangrijk om te weten, een lege accu slijt sneller dan een accu die voortdurend energie krijgt of heeft.
  • Bewaar de accu altijd op kamertemperatuur, daar houdt de accu van.
  • Veel accu’s schakelen zich al op 7% uit. De accu doet dat om de restwaarde die er nog is te bewaren; die is nodig. Rij de accu dus nooit helemaal op. Zonder de restwaarde slijt de accu namelijk veel sneller.

Bezuinig niet op je accu

De kwaliteit van de accu zelf is ook een belangrijke verschilmaker. Gerenommeerde merken gebruiken doorgaans batterijcellen van hoge kwaliteit. De accu is het laatste onderdeel van je e-bike waar je op wilt bezuinigen. Vraag het maar aan de vakmensen van je lokale fietsenwinkel. Zij weten er alles van en vertellen er graag over.

Fietsplan Rijksoverheid
Fietsplan Rijksoverheid
Vanaf 1 januari 2025 kunnen werknemers van de Rijksoverheid eenvoudig een fiets leasen via het nieuwe fietsplan. Deze regeling is gericht op het bevorderen van duurzaam vervoer en het verbeteren van de bereikbaarheid van werk, met fiscale voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Hieronder lees je alles over de voorwaarden en voordelen van het leasefietsplan.
Lees verder
Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? De ontwikkelingen binnen de e-bike industrie gaan razendsnel. Van nieuwe technologieën tot duurzamere ontwerpen: fabrikanten blijven de grenzen verleggen. We zetten de meest opvallende trends en innovaties voor 2025 op een rij om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Lees verder
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Meer bewegen, gezonder leven en tijd besparen: veel Nederlanders hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Fietsen naar het werk staat daarbij steeds vaker centraal. Uit recent onderzoek blijkt dat het stimuleren van een actieve levensstijl op werkdagen hoog op de agenda staat.
Lees verder